Penurie de forta de munca pe piata Romaneasca

29.10.2019

Penurie de forta de munca pe piata Romaneasca

29.10.2019

Azi Romania se confrunta cu o situatie ajunsa la parametri destul de inalti si anume lipsa de lucratori  pentru mucile ce nu necesita o calificare sau studii special ca urmare a faptului ca forta de munca din aceasta categorie, din Romania, a emkigrat in alte state deja de multi ani.

In plus , pe fondul acestui deficit de forta de munca apare un alt fenomen ce afecteaza  companile romanesti atat cele cu profil de productie cat si din alte sectoare: constructii, horeca, agricultura,  fluctuaţia personalului: gradul acesteia  fiind de peste  15%. 
Foarte mare pentru orice angajator  care caută o relativă stabilitate.

Tot mai multe companii Romanesti se orienteaza catre muncitori din spatiu Non –UE apeland la firme specializate din domeniu.

Penurie de forta de munca pe piata Romaneasca

Din SRI LANKA  compania  specializata in recrutare de forta de munca, WORTHY HANDS, efectueaza toate demersurile necesare obtinerii documentatiei dar si partea de selectare, testare si contractare a personalului.
De ce? Este simplu. 
Stabilitate pentru o perioada de minim 2 ani, cresterea productivitatii  demonstrate deja in cazurile  celor care au apelat la aceasta solutie. costurile per unitate produsa sunt mai mici.
Cu cât contractul  cu muncitorul immigrant este pe un termen mai lung, cu atât costul mediu al angajatorului este mai mic. Mobilitatea acestora in piata de munca interna este imposibila pe durata contractului cu angajatorul. In plus angajatorul nu va fi nevoit in acesta perioada sa aduca personal suplimentar. Fluctuatia disparand practic se reduc si acele costuri ascunse ce apar  din fenomenul de inlocuire , pregatire si integrare a salariatior noi.
Doamna Ing. Mos Mihaela Director General al societatii Maer Import –Export a apelat la serviciile  specializate ale WH

R: Ne puteti impartasi  ce va determinat sa faceti acesta alegere?
Ing M.: Fluctuatiile foarte mari de personal  survenite peste deja existentul deficit  de forta de munca. Inconsegventa muncitorilor  cu care se confrunta toti angajatorii careau nevoie de forta de munca fara calificari special.

R: Cum ati procedat?
Ing.M.: Intr-o situatie dificila cu vacantarea neanuntata a unor noi posturi in linia de productie, mi-am adus aminte ca primisem o informare cu privire la muncitori imigranti. Mi-am luat inima in dinti si am contactat firma respectiva. Am inceput demersurile, in sensul ca am semnat cu ei contract  si cateva documente necesare pentru obtinerea documentelor muncitorilor, si toata procedura a fost desfasurata de echipa WH.

R: Ati fost implicati in procesul de obtinere a vizelor, recrutare?
Ing.M.:  La partea de recrutare am  dorit sa avem decizia, si in acest sens au fost organizate  video- interview cu o lista scurta de candidati. In rest toate celelelalte procedure au fost indeplinite exclusive de compania WH

R: Cum s-au aclimatizat aici, iernile la noi nu sunt foarte prietenoase
Ing.M: Nu au fost nici un fel de problema in acest sens.


Penurie de forta de munca pe piata Romaneasca

R: Cum s-au integrat si in cat timp ati reusit integrarea acestora. A fost dificil?   ce mananca? Cine se ocupa de hrana lor 
Ing.M:  Oamenii srilankezi sunt prietenosi , credinciosi, curati si devotati angajatorului , dedicati cresterii profesionale, nu lipsesc de la munca . Avem oameni in fabrica care au invatat lucrul pe liniile cele mai complicate din fabrcia numai dupa cateva saptamani. 
Mancarea nu este o problema pentru noi. Costul este mic intrucat  gateste foarte chibzuit unul dintre salariatii   srilankezi , o ora pe zi pentru masa de prinz.
Integrarea s-a produs fara sa simtim, acum nici nu mai facem caz inteleg romaneste , salriati srilankezi au devenit prieteni cu salaritii romani. 

R: dupa toate aceste luni, cum vi se pare alegerea facuta? Sunteti multumita?
Ing.M:. Productivitatea s-a marit de la zi la zi  dupa integrarea in colectiv a colegilor srilankezi. De exemplu, la una dintre sectii dupa integrarea a doi salariati srilankezi productivitatea a crescut cu 15%. 
Au fost si probleme  in sensul ca unul dintre ultimii sositi nu a inteles ritmul si calitatea subprodusului pentru  care trebuie sa lucreze , a fost mutat pe o alta sectie  si-a intrat in mana . 
Suntem foarte linistiti intrucat avem garantia din partea partenerului Worthy Hands ca in cazul in care nu va reusi sa se intregreze sau sa faca norma in termen de trei luni unul dintre salariati, aceasta firma ne-a garantat inlocuirea omului respectiv  cu  o alta persoana, pe costurile  lor. 

Vom extinde din nou numarul de muncitori in acest sens, aceasta va fi practic cea de a 3 sesiune deja
TOP